maslinovo ulje perun

Maslinovo ulje Perun

Naš maslinik nalazi s u Žrnovnici, na predjelu Pisak. Na 4000 m2 površine nalazi se oko 100 stabala, večinom vrste OBLICA, sa ponekim stablom zaprašivačom, vrste Levantinka i Leccino.

U vrijeme berbe masline nakon svakog dana nosimo na preradu što je glavni razlog u proizvodnji hladno prešanog extra djevičanskog maslinovog ulja, a Preradu vršimo u Uljari Vukšić u Sv.Kaju.

Oblica

Podrijetlo Oblice nije u potpunosti razjašnjeno, te se smatra domaćom-autohtonom sortom masline jer je u većoj mjeri proširena samo u našem uzgojnom području. Oblica se u našem prostoru uzgaja više od 2000 godina, a donesena je iz Izraela dok je prve opise ove sorta dao starorimski putopisac Collumela.

Uvrštena na sortnu listu Republike Hrvatske, te je na popisu svjetskih sorta masline koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Preporuča se kao vodeća sorta za proizvodne nasade.

Ekstra djevičansko ulje važan je dio raznovrsne prehrane, a bogato je klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo je ulje i lako probavljivo te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale.  Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).

Nezasićene masne kiseline, vitamin E i drugi sastojci maslinova ulja smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka.

Povoljni učinci maslinova ulja:

  • sprečava bolesti srca i krvnih žila

  • poboljšava rad želuca i gušterače

  • smanjuje rizik od raka

  • poboljšava izgled kože i kose

  • pomaže kod probavnih tegoba

  • regulira krvni tlak i šećer

  • pomaže kod gripe i prehlade

Pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja njegov je pikantan i gorak okus koji lagano pecka i žari pri konzumaciji, kao i njegov miris koji podsjeća na djelomično dozrelo voće i povrće ili svježe pokošenu travu.

Značenje imena Perun

Tijekom godina istraživanja dr. sc. Ante Milošević dao je novo tumačenje božanskog boja prikazanog na kamenom reljefu ugrađenom u zid crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zaključeno je kako je reljef znatno stariji nego se do tada mislilo. Prikazuje konjanika kako kopljem probada neku zvijer. Po Miloševićevu viđenju to je prikaz staroslavenskog boga Peruna tj. njegova obračuna s protivnim bogom Velesom koji je ovdje prikazan u liku medvjeda, jednom od likova u kojem su ga stari Slaveni inače zamišljali. Usto, to je jedini ikonografski prikaz tog božanskog boja. Pretpostavlja se da je reljef nastao u vrijeme dvojevjerja, razdoblju nakon pokrštenja, ali u kojemu je još bila živa stara vjera, i naknadno da je ugrađen u zid crkve. Zato su ga dosad mnogi smatrali primitivnim prikazom sv. Jure, i to nastalim u kasnom srednjem vijeku ili čak novom vijeku.

Za dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte. Veselimo se vašem dolasku!