psenicno brasno

Pšenično integralno brašno

U našem mlinu mlijemo Pšenično Integralno brašno. Za proizvodnju ovog brašna koristimo pšenicu iz vlastitog uzgoja uzgojenu u Glavicama u Sinjskom Polju.

Po svojim nutritivnim vrijednostima integralno pšenično brašno je visokokvalitetno, zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i dijetalnih vlakana. Brašno cijelog zrna pšenice sadrži sve dijelove samljevenog zrna pšenice, uključujući ovojnicu i klicu te je bogato dijetalnim vlaknima, vitaminima B grupe, E vitaminom,mineralima Na, K, Ca, Fe i ima povećan sadržaj proteina u odnosu na bijelo brašno.

Ova vrsta brašna kruhu daje puniji okus i svježinu, a zbog manjeg sadržaja glutena i veće enzimske aktivnosti poželjno ga je miješati s dijelom bijelog ili polubijelog pšeničnog brašna.

Za roditelje

U odnosu na ostale vrste brašna, integralno brašno je bolje za probavu, ubrzava peristaltiku crijeva i predstavlja osnovu pravilne i uravnotežene prehrane. Ostavlja duži osjećaj sitosti i potrebne su manje količine da bi se zasitili.  Integralna brašna imaju veću količinu vlakana koja su veoma značajna za zdravlje djece i odraslih. Ona sprečavaju zatvor, smanjuju nivo kolesterola u krvi, pomažu pri ubrzanju metabolizma i održavanju idealne tjelesne mase. Redovita upotreba vlakana u prehrani smanjuje mogućnost srčanih i moždanih oboljenja kao i pojavu dijabetesa.

 
Roditelji s ovim saznanjima da su proizvodi od integralnog brašna zdraviji od bjelog brašna vremenom mogu naviknuti djecu da jedu zdravije. Bijelo brašno jest ukusnije, ali je taj ukus naučen od djetinjstva i teško ga je promijeniti. Zbog toga se savjetuje uvođenje prehrane od integralnih žitarica od početka uvođenja žitarica u dječiju prehranu. Potrudite se da djetetu pripremate zdrave obroke i usadite zdrave navike u prehrani od prvog dana.

Raženo integralno brašno

U našoj vodenici mlijemo i Raž u Integralno Raženo brašno. Raž uzgajamo u Teslinom rodnom mjestu Smiljanu u Lici.
Raženo brašno je bogato mnogim hranjivim sastojcima. Sadrži ugljikohidrate, proteine,
mineralne soli (željezo, kalcij, fosfor) i vitamine (skupine B i E). Bogato je vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koje nema u drugim žitaricama.

Ljudi koji vode brigu o vlastitoj prehrani odnosno paze što unose u organizam koriste uglavnom raženo brašno pri pripremi hrane. Budući da je zadnjih nekoliko godina briga o prehrani postala važna, raženo brašno itekako je dobilo na vrijednosti. Donosimo vam kratke upute o tome što je raž, nutritivnim vrijednostima i pozitivnim karakteristikama raženog brašna i njegovom značenju za ljudski organizam.

Što je zapravo raž?

Raž (lat. Secale cereale) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici trava (Poaceae). Raž je specifična po tome što ju se može koristiti bez ikakve prerade budući da nema vanjski zaštitni sloj. Prema nekakvim povijesnim karakteristikama smatra se da raž dolazi s područja Turske ili Afganistana, a u našim krajevima poznata je kao stočna hrana. Osim što je dobro probavljiva preporuča se za prehranu kod dijabetičara zbog manjeg postotka škroba.

Raženo brašno

U našoj kulturi raženo brašno najviše se koristi u smjesama brašna za integralni kruh. Također ga koristimo pri pripremi peciva, kolača i kruha, a mogli bih reći da se dodaje kukuruznom i pšeničnom brašnu za poboljšanje okusa. Osim što poboljšava okus, raženo brašno povećava hranjivu vrijednost prehrambenog proizvoda te utječe na dulje zadržavanje svježine proizvoda. Zbog same prirodne boje zrna raži proizvodi napravljeni od raženog brašna uglavnom su tamnije boje, a kruh napravljen od ovog brašna zbog prirode raži nije šupljikav kao što to zna biti kod ostalih vrsta kruha. Raženo brašno sadrži manji postotak glutena što ga na neki način čini žilavijim te mu se prilikom pripreme dodaje i određen postotak bijelog pšeničnog brašna.

Nutritivna vrijednost raženog brašna

Kao što smo napomenuli u prethodnim rečenicama raženo brašno idealno je za dijabetičare zbog manjeg udjela škroba. Također je važno napomenuti da se kod pripreme hrane s raženim brašnom koristi kiselo tijesto kao baza. Proizvodi od raženog brašna bogat su izvor prehrambenih vlakana što je itekako važno za naš probavni sustav. Odličan su izvor minerala poput mangana, selena, fosfora, magnezija, cinka, kalija i kalcij. Bogati su izvor bjelančevina i vitamina B kompleksa, a najviše se ističu pantotenska kiselina i niacin.

Važnost raženog brašna za ljudski organizam

Osim što je prikladniji za dijabetičare idealan je za osobe koje imaju problema s probavnim sustavom. Pomaže kod održavanje razine kolesterola i šećera te reguliranju rad naših crijeva. Također se koristi u dijetama budući da obiluje dijetetskim vlaknima, a samim time sprječava i neželjenu konstipaciju.

U znanstvenim istraživanjima dokazano je da djeluju pozitivno kod žena koje su u menopauzi i štite od potencijalnog raka dojki. Zbog velikog udjela mangana utječe na poboljšani rad živčanog sustava te štiti od štetnog djelovanja radikala na naš organizam. Budući da je i kalcij jedan od sastojaka možemo reći da djeluje na rad našeg mišićnog sustava odnosno njegovog tonusa.

Za dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte. Veselimo se vašem dolasku!